lauantai 19. elokuuta 2017

Iltapalaleipä

Mua aina välillä pyydetään kotona tekemään tai leipomaan jotain suolaista. Yleensä kun mun tulee tehtyä lähinnä helposti kaikkia makeita herkkuja :D. Kävin kesällä ruokatorilla ja ostin sieltä älyttömän hyvää kinkkujuusto patonkia ja se oli maustettu pitsamausteella. Tänään mulla iski leivonta-into ja tuli mieleen toi patonki ja halusin kokeilla kotona millaisen saan itse aikaiseksi. 

Alunperin ajatuksena siis oli tehdä kaksi patonkia mutta ei mennyt ihan kuin ajattelin ja kohoamisvaiheessa ne muistutti lähinnä leipää. No tässä siis vinkki vaikka iltapalaleiväksi. Ohjeesta tulee kaksi isoa leipää. Riittää mielestäni 4 henkilölle. 

Taikina:
25g hiivaa
2,5 dl maitoa (itse käytin punaista maitoa mutta tavallinen maito tai vesikin käy hyvin)
1tl suolaa
1rkl oliiviöljyä
n. 8dl jauhoja (käytin täysjyvävehnäjauhoja) 
kinkkua kuutioina 1,5dl
juustoraastetta 2dl 
pitsamaustetta
1 kanamuna voiteluun

Tee näin:
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita hiiva joukkoon. Lisää suola ja oliiviöljy ja sekoita lusikalla. Lisää jauhoja vähitellen 1dl kerrallaan n 4dl asti. Taikinan pitää olla helposti sekoittuvaa ja löysää kun lisäät siihen kinkut ja juustoraasteen. Tämän jälkeen lisää jauhoja taas dl kerrallaan ja ala vaivaamaan taikinaa käsin. Vaivaa taikinaa n. 10min. Taikina on valmis kun se on vielä vähän tahmeaa mutta irtoaa kulhosta. Jätä taikina kohoamaan liinan alle lämpimään paikkaan n.45min. 

Kun taikina on kohonnut, siirrä se kulhosta jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmat pois. Jaa taikina kahteen osaan ja tee niistä mieleisen näköiset patongit tai leivät. Laita pellille leivinpaperin päälle ja tee niihin terävällä veitsellä viillot. Kohota liinan alla 30min ja laita uuni 250 asteeseen. Voitele kevyesti kanamunalla ja ripottele vielä päälle hieman kinkkua ja juustoraastetta. Lopuksi oman maun mukaan pitsamaustetta. Paista leipä/patongit 250 asteessa 14-17min keskitasolla. 

VINKKI: laita uuninpohjalle paiston ajaksi lämmönkestävä astia ja siihen vettä muutama desi. Näin pinnasta tulee rapea! Kun avaat uunin varo vesihöyryä! Siirrä leivät jäähtymään ritilän päälle äläkä peitä niitä millään, näin ne pysyvät rapeina! 







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti